doubleclick


Diagnose

De dermatoloog zal je vragen stellen over je klachten. Daarnaast zal hij of zij op basis van lichamelijk onderzoek vaststellen of het om hidradenitis suppurativa gaat. Op dit moment worden er drie kenmerken gehanteerd door de arts om de diagnose HS vast te stellen:

  • de typische huidafwijkingen, zoals diep gelegen bulten, abcessen, onderhuidse gangen en/of verlittekening
  • kenmerkende plaatsen van de ontstekingen zoals in de liezen en/of oksels
  • het terugkerende en chronische beloop

Behandelplan

Welke behandeling je krijgt tegen je HS, is afhankelijk van het stadium van de ziekte en de klachten die je hebt. Vaak zal een combinatie van medicijnen en chirurgie noodzakelijk zijn. Dit om de ontstekingen te verminderen maar ook fistels of hardnekkige ontstekingen die steeds op dezelfde plaats terugkomen, te verwijderen.

Behandeling met medicijnen

De behandeling van HS met medicijnen, verloopt stapsgewijs, waarbij de dermatoloog in eerste instantie meestal lokale behandeling in combinatie met antibiotica zal voorschrijven. Lokaal betekent op de plek zelf. Als de lokale behandelingen niet of onvoldoende resultaat geven kunnen er systemische therapieën worden ingezet. Systemisch wil zeggen dat het door je hele lichaam gaat, in tegenstelling tot een lokale behandeling. Meer over de behandelmethoden lees je hier.

Chirurgische behandeling

Naast de behandeling met medicijnen kan de dermatoloog een operatie voorstellen om een chronische ontsteking te verwijderen. Dit kan door de dermatoloog zelf worden gedaan onder plaatselijke verdoving of bij grote ingrepen onder gehele narcose door een chirurg.

Controles

Als je onder behandeling bent van een dermatoloog, kom je regelmatig op controle in het ziekenhuis of de huidkliniek. De dermatoloog beoordeelt of de behandeling aanslaat en of er eventueel andere of aanvullende medicatie nodig is. De ernst van je HS en de soort medicatie die je gebruikt, bepalen hoe vaak je terugkomt op controle. In sommige centra werken verpleegkundig specialisten, die je meer tijd en aandacht kunnen geven om te praten over bijvoorbeeld de impact van HS op je leven, over de wondverzorging of over de behandeling van je pijn.