doubleclick


Mijn arts/verpleegkundige begrijpt mij niet, wat kan ik doen?

Bedenk vóór je volgende afspraak wat je met je dokter of verpleegkundige wilt bespreken. Schrijf je vragen en zorgen op. Zeg aan het begin van het gesprek: "Ik wil graag over een aantal dingen praten." Werk daarna je lijstje af. Luister goed naar het antwoord van de arts en vraag gerust om herhaling of meer uitleg. Je kunt zeggen: "Dit begrijp ik niet helemaal. Kunt u het op een andere manier uitleggen?"

Er is nooit genoeg tijd om mijn vragen te stellen, wat kan ik doen?

Als je veel vragen hebt, schrijf dan de belangrijkste vragen boven aan je lijstje en daarna de minder belangrijke. Als er dan niet voldoende tijd is om ze allemaal te bespreken, maak je een nieuwe afspraak voor de rest van de lijst. Probeer je arts of verpleegkundige duidelijk te maken hoe je je voelt en wat je van hem of haar verwacht.

Wil je liever met iemand anders praten, dan kun je bij veel ziekenhuizen terecht bij de hulplijn. Je krijgt dan een verpleegkundige aan de telefoon. Ook kun je je arts of verpleegkundige vragen of je een doorverwijzing naar een andere specialist kunt krijgen.

Wat kan een verpleegkundig specialist voor me doen?

Je verpleegkundige kan de ideale persoon zijn voor de dagelijkse kanten van je HS en de behandeling ervan. Hij of zij kan advies geven over het bewaren en gebruiken van je medicatie, het omgaan met symptomen, het invoeren van een gezonder leefpatroon, zoals meer lichaamsbeweging en aanpassing van je eetpatroon en afvallen. Tijdens een standaardafspraak met je verpleegkundige kun je ook je zorgen en andere zaken bespreken.