doubleclick


Het kan lastig zijn om je arts of verpleegkundige te vertellen hoe je je voelt of om de juiste vragen te stellen. Je hebt misschien het gevoel dat je je behandeling niet goed in de hand hebt, of dat jouw HS gevolgen heeft voor je relatie met de mensen om je heen. Hieronder staan enkele tips om moeilijke gesprekken te leren voeren.

Vertel eerlijk hoe je je voelt Pak Moeilijke onderwerpen aan Luister aandachting

Wat doe je als je denkt dat je arts of verpleegkundige je niet goed genoeg begrijpt?

1. Vertel eerlijk hoe je je voelt

Voel je je verdrietig, vertel dat dan aan je arts of verpleegkundige. Dat is extra belangrijk als je je al langer dan een paar weken verdrietig of onrustig voelt. Je arts kan veel voor je doen. Hij of zij kan bijvoorbeeld medicatie voorschrijven tegen somberheid of je doorverwijzen naar een maatschappelijk werker of psycholoog.

Ook als je je zorgen maakt over bijwerkingen, het gevoel hebt dat de behandeling niet werkt of als je bent vergeten je medicatie te nemen, dan kun je daar het beste eerlijk en direct over zijn. Door je zorgen te delen, kunnen ze opgelost worden.

2. Pak moeilijke onderwerpen aan

Vind je het lastig om bepaalde onderwerpen te bespreken? Bedenk dan dat je arts of verpleegkundige waarschijnlijk al vaak over dit probleem heeft gehoord en er niet raar van zal opkijken. Het kan helpen als je het gesprek begint door te zeggen dat er iets is, maar dat je het moeilijk vindt om hierover te praten. Je arts kan je dan proberen de juiste vragen te stellen, waardoor het voor jou gemakkelijker wordt om te vertellen wat er mis is.

3. Luister aandachtig

De arts en verpleegkundige willen ook het beste resultaat van de behandeling, dus help hen om jou te helpen. Zorg dat je je vragen hebt voorbereid, luister goed naar wat zij te zeggen hebben en stel vragen als er dingen onduidelijk zijn. Als je arts of verpleegkundige iets voorstelt wat jou onhaalbaar lijkt, leg dan uit hoe je je voelt. Dat is beter dan de boodschap te negeren.

4. Wat doe je als je denkt dat je arts of verpleegkundige je niet goed genoeg begrijpt?

Het kan moeilijk zijn om uit te spreken dat je niet volledig tevreden bent met de zorg die je van je arts of verpleegkundige krijgt. Als je goed naar je arts of verpleegkundige hebt geluisterd, je zorgen duidelijk hebt uitgesproken en specifieke vragen hebt gesteld, maar toch niet hebt gekregen wat je nodig hebt, dan kun je daar zeker iets aan doen.

a. Stel je vraag in andere woorden
Probeer je vraag op een andere manier te stellen. Zeg bijvoorbeeld: "Ik heb hier nog altijd moeite mee. Ik heb uw advies opgevolgd, maar er is geen verbetering. Waaraan denkt u dat dit kan liggen?"

b. Vraag om een second opinion
Je kunt je arts altijd vragen om doorverwijzing naar een andere specialist voor een second opinion. Het is wettelijk geregeld in Nederland dat je hier recht op hebt. Maak dit dus gerust bespreekbaar.

c. Wees duidelijk over wat het probleem is
Heb je problemen die moeilijk op te lossen lijken, dan kun je het volgende doen:

  • Maak duidelijk wat het probleem is en wat je wilt veranderen.
  • Denk na over andere manieren om het probleem aan te pakken. En denk vervolgens na over welke oplossing het beste voor jou zou zijn.
  • Kies een oplossing en probeer deze uit. Het kan goed zijn om de stappen in je hoofd te overdenken voordat je begint.
  • Bekijk achteraf hoe het is gegaan. Werkte de oplossing voor jou? Mooi! Werkte het niet, probeer dan een andere oplossing.

Je kunt deze stappen ook voor andere problemen gebruiken. Bedenk vooraf wat de voordelen en nadelen van de verschillende oplossingen zijn; zo voorkom je dat je hier te veel over twijfelt en er stress van krijgt.